Insektet dhe fluturat gjejnë strehim në muzeun e Nju Jorkut

2023-06-07 22:43:51 / KOSOVA ALFA PRESS

Insektet dhe fluturat gjejnë strehim në muzeun e Nju Jorkut

Në fillim të majit u hap zyrtarisht për publikun një objekt i ri i Muzeut Amerikan të Historisë Natyrore në qytetin e Nju Jorkut. 

Sipas VOA hapësira përmban galeri të reja përfshirë ekspozita koleksionesh të insekteve dhe fluturave.

Në Manhatan, një ndërtesë e re e Muzeut Amerikan të Historisë Natyrore u hap zyrtarisht për publikun në fillim të majit, me një stil futurist, galeri ultra-moderne, një pavjon interaktiv dhe një bibliotekë të madhe me ekspozita të rralla. Rreth katër milionë objekte dhe ekzemplarë do të gjejnë strehim atje, disa prej të cilave do të shfaqen për herë të parë.

The space, called the Richard Gilder Center for Science, Education and Innovation, cost $465 million to build.

"This building not only adds space to the museum, but improves the circulation and flow between exhibits, with the existing campus providing easier mechanisms to move from exhibits in the old facility and exhibits to the new building," said the President of the American Museum. of Natural History, Sean Decatur.

The Gilder Center connects ten other museum spaces that occupy about four city streets in total.

Project architect Jeanne Gang says the building's interior is meant to remind visitors of canyons and caves. The idea behind the design was to illustrate how things are interconnected in nature and how one part of it inspires all the other parts.

“Kur fillova ta projektoja, po mendoja se çfarë peizazhi të bën vërtetë kurioz, të bën të duash të hulumtosh. Të shkon mendja tek të gjitha aventurat e mëparshme kur ke vizituar kanione dhe ke zbuluar formacione gjeologjike. Unë i studiova ato për të parë se çfarë ngjall kuriozitet…”, thotë Jeanne Gang, arkitekte e projektit.

Një nga koleksionet në hapësirën e re i dedikohet insekteve. Kjo hapësirë e re përmban një model të një zgjoje bletësh dhe një koloni të gjallë të milingonave tropikale që presin gjethet. Vizitorët mund t’i shikojnë ato pas xhamit. Muzeu ka gjithashtu hapësirën e re me një klimë të lagësht tropikale që strehon 80 lloje fluturash.

Një nga katet e fundit të muzeut i kushtohet kafshëve të detit, dhe një tjetër ka laboratorë të veçantë ku vizitorët mund të shikojnë punën e personelit të muzeut me ekzemplarë.

Në katin e katërt është vendosur një bibliotekë e madhe me një koleksion librash të rrallë dhe vizitorët mund të kalojnë pak kohë të qetë në një dhomë leximi.

Ky është një investim monumental që flet për rëndësinë e të mësuarit dhe edukimit të tjerëve për botën tonë natyrore./ VOA