New academic year, MP Andia Ulliri: The government has shown that education has never been a priority!

2023-10-02 21:39:12 / POLITIKË ALFA PRESS

New academic year, MP Andia Ulliri: The government has shown that education has

The Deputy of the Democratic Party Andia Ulliri in the speech held from the Forum of the Parliament listed all the problems that the students encountered at the beginning of the new Academic Year. 

Ulliri says that if she were in a different situation, she would start her speech with congratulations to all students and academic staff of Albanian Universities.

Andia Ulliri's full speech: 

Dear colleagues,
Dear citizens,

In another situation, I would start my speech with a congratulations to all students and academic staff of Albanian Universities.

But not today... Today, on the first day of university opening, we were faced with a strong message from university education.

First, starting from the boycott of lessons, secondly from the drop in students enrolled year after year in Albanian universities and thirdly the state of the schools. Considering the conditions offered, the management of student dormitories, the non-provision of student spaces, the lack of dedicated facilities for students, I think that the boycott by medical students was the least that this government deserves to hear.

What are we offering to Albanian children and youth? If we were to analyze the conditions in which education is located today, we would have to admit that not much has changed over the past years... let's not say that it has worsened.

Sot që flasim pakti për Universitetin ende nuk ka dhënë asnjë impakt rrënjësor duke qenë se ishte një tjetër mashtrim i qeverisë…U premtuan konvikte dhe hapësira për studentët dhe ende nuk kanë nisur shumica prej tyre.

Çfarë mund të themi për arsimin sot?

Qeveria socialiste kudo në Shqipëri ka treguar se arsimi nuk ka qënë fushe prioritare dhe sfidat vazhdojnë.

Të nisim me qarkun Durrës si shembull…ku në Durrës gjenden 14 shkolla të cilat ende ska nisur rindërtimi.

Në Krujë ku shumë shkolla po boshatisen e ku të tjera janë bërë shkrumb e hi.
Madje… dhe hiri i është zhdukur pa lënë gjurmë.

Në fshatin Nikël presin prej kohësh rindërtimin e shkollës.

Shkolla e bashkuar “Ramazan Karaj” e cila përfshin të gjitha ciklet e arsimit parauniversitar prej 2 vitesh është bërë pjesë e programit të EU4 schools e zbatuar nga UNDP.

Ditën e parë të shkollës nxënësit bojkotuan mësimin sepse tashmë dhe shkolla është hequr nga lista e ëebsite ku mund të monitorojmë në kohë reale procesin e rindërtimit.

Si u përgjigj qeveria?

Përvec presionit të ushtruar ndaj banorëve… i gënjyet sërish. Si mund të diskutohet sot ky fenomen ku qytetarët kërkojnë të drejtën e tyre dhe qeveria i mbyll gojën, i mashtron dhe i neglizhon prej vitesh.

Cilat janë arsyet pse shkolla nuk rindërtohet sot?

A ka një përgjigjë?

Prej nje viti e kam sjellë e risjellë këtë cështje në vëmendjen tuaj dhe kuptueshëm asnjë reagim.

Korrupsioni galopant iu ka errur sytë e arsimi është tashmë një problem periferik.

Cfarë mund të bëjmë ?

Adequate funding, professional development for teachers, and access to educational resources remain areas that require continued attention and investment. It is imperative to address these challenges by ensuring that every child in Albania has the opportunity to receive a world-class education.

Happening now...

ideas