Brioche "Alla Parisienne" for a summer morning

2022-07-08 07:32:35 / RECETA ALFA ALFA PRESS

Brioche "Alla Parisienne" for a summer morning

"Brioche" is a French pastry dough product. The basis of this dough is the high content of eggs and butter. These two ingredients make the croissant dough not only fine but also light. When you hold a real French croissant in your hand, it feels like it has no weight at all. Typical French croissants are the ones with butter, without filling, but the kitchen is the place of experiments and each of you can fill them as you like with sweet and salty. Alfa brings today the recipe for an original butter croissant.

croissant

Preparation time: 40 minutes

Cooking time: 35 minutes

Medium difficulty

For 8 croissants

Ingredients

450 gr miell, 4 vezë në temperaturë dhome, 100 ml qumësht, 190 gr gjalpë në temperaturë mjedisi, 2 lugë gjelle kripë e hollë, 50 gr sheqer i imët, 7 gr maja, një vezë për lyerjen e brioshëve.

Për mbushje

Çokokrem, reçel të ndryshëm, proshutë, djath etj.

Përgatitja

1.       Hidh miellin në një tas të thellë. Shtoni kripën dhe sheqerin në dy pjesë të ndryshme të brumit.

2.       Shtoni majanë në anën ku hodhët sheqerin.Përzjeni me duar miellin.

3.       Ngrohni qumësht sa të vaket pak (jo të jetë i nxehtë).Shtojeni tek mielli dhe në mungesë të një brumatriçeje, punojeni ngadalë me dorë. Shtoni vezët një e nga gradualisht për një periudhë prej 10 minutash.

4.       Po gradualisht shtoni gjalpin e zbutur. Procesi i shtimit të gjalpit duhet të zgjasë 5-8 minuta. 

5.       Gjatë punimit tërhiqni brumin nga cepat në mënyrë që të zbutet.

6.       Pas këtij procesi, vendoseni brumin në një tas, mbulojeni me peshqir dhe lëreni të vijë për 1-2 orë. Kur të dyfishojë vëllimin brumin kalojeni në frigorifer për një orë.

7.       Ndajeni brumin në 8 pjesë të barabarta ( ju këshillojmë t’i peshoni). Pluhrosni sipërfaqen e punës me miell dhe hapni secilin topth brumi me petës.

8.       Jepini formën trekëndore dhe nëse doni vendosni në qendër mbushjen e preferuar.

9.       Rrotulloni cepat nga baza drejt majës për t’u dhënë formën e brioshëve të të pastiçerisë.

10.   Shtroni letër kuzhine në tavë dhe vendosni brioshët në distancë nga njëri – tjetri. Rrihni të verdhën e vezës dhe lyeni secilin briosh me të verdhat e vezëve.

11.   Lërini 30 minuta të tjera të ridyfishojnë vëllimin dhe piqini në 160/180 gradë për 30-35 minuta derisa të marrin ngjyrë të artë.

12. Let them cool for 20 minutes before serving

 

 

.

Happening now...