The highest ever publicly circulated banknote just broke records at an auction!

2023-09-21 17:21:07 / TRENDING ALFA PRESS

The highest ever publicly circulated banknote just broke records at an auction!

A rare $10,000 bill dating from the Great Depression has sold for $480,000 at auction. Issued in 1934, the Federal Reserve note was certified by Paper Money Guaranty (PMG) and rated exceptional paper quality (EPQ), according to Dallas-based auction house Heritage Auctions.

The Boston note, which features the face of President Lincoln's then-Treasury Secretary Salmon P. Chase, topped the house's Long Beach Expo coin auction after selling for a record high on Friday.

“Large denomination banknotes have always attracted the interest of collectors of all levels,” said Dustin Johnston, vice president of coin at Heritage Auctions, in a press release Monday. “The $10,000 is second only to the $100,000 gold certificate issued in 1934, and of the 18 examples graded by PMG, this example is tied for the highest grade,” he continued.

The most a 1934 $10,000 bill had previously sold for was $384,000 in September 2020, a spokesman for the auction house said, adding that the sale "sets the record for a 1934 bill."

Johnston shtoi në njoftim se PMG ka vlerësuar vetëm katër kartëmonedha të tjera të vogla 10,000 dollarë të Rezervës Federale të barabartë me këtë, dhe vetëm pesë më të larta. Ai e quajti shënimin “një çmim absolut që do të ketë një pjesë të vëmendjes në shtëpinë e koleksionit të tij të ri”.

Kartëmonedha prej 10,000 dollarësh ishte kartëmonedha me prerje më të lartë që ka qarkulluar ndonjëherë publikisht me kartëmonedhën prej 100,000 dollarësh të përdorur vetëm për transferimin e fondeve ndërmjet bankave të Rezervës Federale, sipas faqes së internetit të Muzeut të Financave Amerikane.

Megjithatë, paraja e  veçantë që u hodh në ankand nuk ishte kurrë në qarkullim, sipas Heritage Auctions. Për shkak të mungesës së përdorimit, kartëmonedhat në prerje prej 500 dollarësh ose më të lartë u ndërprenë në vitin 1969, sipas faqes së internetit të Byrosë së Gdhendjes dhe Printimit të SHBA-së.

Që atëherë, kartëmonedha prej 100 dollarësh ka qenë kartëmonedha më e lartë e lëshuar nga SHBA. Në krye të ankandit të monedhave paralele të shtëpisë ishte një monedhë e rrallë me shqiponjë e dyfishtë e vitit 1899 prej 20 dollarësh prej ari, me portretin e kreut të Liberty. Ajo arriti në 468,000 dollarë në ankand të enjten, sipas njoftimit.

Only 84 coins of this type were issued, and only about 30 are thought to still be around, according to the auction house. “It takes an exceptional coin to rise to the top of an auction of such consistently high quality, and this 1899 Double Eagle is that kind of coin,” said Todd Imhof, executive vice president at Heritage Auctions, in the release .

Happening now...

ideas