Dita Ndërkombëtare e Çajit: Shtatë tradita unike të çajit nga e gjithë bota

22 Maj 2025, 00:06 / JETË ALFA PRESS

Dita Ndërkombëtare e Çajit: Shtatë tradita unike të

Në nder të Ditës Ndërkombëtare të Çajit, që festohet çdo vit më 21 maj, sjellim një udhëtim të shpejtë nëpër disa prej mënyrave më të veçanta se si popuj të ndryshëm në botë përgatisin dhe konsumojnë çajin – një pije me një histori që daton më shumë se 5,000 vjet më parë, që nga Kina e lashtë.

Kina është vendlindja e çajit, ku ceremonia “Gongfu cha” është një formë arti në vetvete. Përgatitja kërkon përqendrim, durim dhe pajisje tradicionale, ndërsa çajrat Dancong wulong rriten në pemë që arrijnë deri në 700 vjet.

Tajvani, në anën tjetër, i ka dhënë botës çajin me flluska – një shpikje e viteve ’80 që përfshin çaj, qumësht, lëng frutash dhe toptha tapioke, të njohura si “boba”. Është një pije argëtuese dhe freskuese që ka pushtuar tregjet globale.

Argjentina është shtëpia e Yerba Mate, një çaj bimor i pasur me kafeinë. Pija tradicionale konsumohet në grup, duke u kaluar nga personi në person në një enë të veçantë me një kashtë metalike, në shenjë miqësie dhe komuniteti.

Mbretëria e Bashkuar e ka çajin si pjesë thelbësore të kulturës së saj. Mëngjesi anglez, një përzierje e fortë e çajit të zi me qumësht dhe sheqer, është më i njohuri. Ndërkohë, “çaji i pasdites” është një traditë tjetër e dashur, shpesh e shoqëruar me biskota dhe sanduiçe.

Në Marok, çaji i mentes është një simbol i mikpritjes. Ai përgatitet nga çaji jeshil dhe gjethe të freskëta menteje dhe shërbehet me ceremoni, shpesh duke e derdhur nga një lartësi për të krijuar shkumë dhe për të nderuar mysafirët.

Japonia ka ceremoninë e saj të famshme të çajit me Matcha, një çaj jeshil në formë pluhuri që përzihet me ujë të nxehtë. Është një pjesë integrale e kulturës japoneze dhe zakonisht shoqërohet me ëmbëlsira tradicionale si wagashi.

Turqia është ndër vendet më të mëdha prodhuese të çajit dhe konsumon sasi të mëdha çdo ditë. Çaji turk përgatitet në dy çajnikë dhe shërbehet në gota të vogla në formë tulipani, pa qumësht, por shpesh me kube sheqeri.

Çaji, më shumë se një pije, është një shprehje kulture, identiteti dhe mikpritjeje. Nga ceremonia elegante kineze deri te gota e përditshme në Mbretërinë e Bashkuar, çdo filxhan tregon një histori.

 

Po ndodh...