Konsumoni fruta para gjumit? Ja çfarë dëmesh i shkaktojmë shëndetit

31 Mars 2024, 16:07 / JETË ALFA PRESS

Konsumoni fruta para gjumit? Ja çfarë dëmesh i shkaktojmë

Frutat janë një zgjedhje e shkëlqyer për një dietë për humbje peshe për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, vlerës së ulët të kalorive dhe sasisë së madhe të ujit.

Por nëse hamë fruta bashkë me ushqime të tjera, mund të shkaktojë probleme serioze me tretjen.

Fruktoza, një sheqer natyral i frutave, në ndërveprim me përbërësit e disa ushqimeve të tjera mund të shkaktojë një sekretim të madh të acidit.

Një rrethanë tjetër e keqe është sasia e madhe e ushqimit të gëlltitur që kur është i patretur shkakton fryrje, gazra, ngërçe dhe shpesh diarre.

Shumë njerëz zgjedhin frutat për vaktin e fundit, duke menduar se nuk do ta rëndojnë shumë stomakun.

Megjithatë, edhe në këtë rast, ne bëjmë disa gabime dhe ato kanë të bëjnë kryesisht me kohën e konsumimit.

Frutat nuk duhet të hahen menjëherë para se të shkoni në shtrat, sepse edhe atëherë mund të çojë në dëmtim serioz të funksionit të tretjes.

Ngrënia e frutave menjëherë para gjumit bart një rrezik të konsiderueshëm të shqetësimeve të gjumit, ngërçeve, diarresë.

Ekspertët e të ushqyerit thonë se frutat që përmbajnë një sasi të madhe uji janë jashtëzakonisht të dobishme dhe duhen ngrënë sidomos në verë, kur rreziku i dehidrimit është i lartë.

Megjithatë, kur hamë fruta me përmbajtje të lartë uji (portokall, shalqi, pjepër, luleshtrydhe…), mund të ndryshojë ekuilibrin e pH në stomak. Në këtë rast, mukoza shpesh acarohet dhe urthi dhe diarreja janë vetëm disa nga problemet e mundshme.

Gjithashtu, kur ndonjë ushqim mbetet i patretur në stomak për një kohë të gjatë dhe madje merret një sasi e vogël uji, mund të vijë deri te kalbja e përmbajtjes.