Shkencëtarët ekzaminojnë tufat e flokëve të Beethoven, çfarë pritet të zbulojnë

1 Prill 2024, 23:58 / JETË ALFA PRESS

Shkencëtarët ekzaminojnë tufat e flokëve të Beethoven,
Shkencëtarët kanë studiuar fijet e flokëve të Ludwig van Beethoven të përdorura në analizat e mëparshme të ADN-së për të përcaktuar nëse gjeniu suprem muzikor kishte një dhuratë të trashëguar për muzikën.

Faqja e internetit popularmechanics.comraporton se hulumtimi është kryer nga Instituti Max Planck për Empiricizmin Estetik në Gjermani dhe Instituti për Psikolinguistikë (MPI-PL) në Holandë, si dhe nga Qendra Mjekësore e Universitetit Vanderbil.

Qëllimi ishte të zbulohej nëse kishte një talent të trashëguar, pasi është vërtetuar se përmes ADN- së ka 42% mundësi për të qenë të prirur muzikor, në rast se një ose të dy prindërit janë të përfshirë.

Në rastin e Bethoven-it, një gjë e tillë nuk u gjet, me shkencëtarët që konsideronin se ai u bë një gjeni muzikor vetë dhe jo sepse kishte ndonjë predispozitë trashëgimore.

 

Po ndodh...