Simptomat paralajmëruese të atakut në zemër që mund të shfaqen në sy

5 Qershor 2023, 14:53 / JETË ALFA PRESS

Simptomat paralajmëruese të atakut në zemër që mund

Sytë tuaj mund të jenë një nga organet që mund t’ju paralajmërojnë për një atak të afërt në zemër. Një person që vuan nga sëmundjet e zemrës zhvillon disa shenja dhe simptoma në sy.

Sulmi në zemër ndodh kur qarkullimi i gjakut në zemër ndalet për shkak të kushteve të tilla si kolesteroli i lartë, hipertensioni etj. Bllokimi i rrjedhjes së gjakut në zemër krijon probleme për funksionimin e duhur të organit. Procesi i krijimit të pllakave quhet aterosklerozë. Në disa pjesë të botës, një atak në zemër shpesh quhet infarkt i miokardit.

10 shenja në sy që mund të parashikojnë një atak në zemër

Kjo është një nga ato simptomat e pazakonta të infarktit, të cilat nuk po theksohen shumë. Amauros fugax është një humbje e përkohshme e shikimit të plotë ose të pjesshëm në një ose të dy sytë. Kjo gjendje mund të qëndrojë deri në 30 minuta ose edhe më gjatë, në varësi të gjendjes së zemrës suaj.

Ndryshimet në shikim

Kur zemra juaj nuk funksionon siç duhet, mund të përjetoni një ndryshim të papritur në shikimin tuaj. Kjo mund të jetë gjithashtu një shenjë e ndonjë gjendjeje tjetër shëndetësore.

Depozita të verdha (Drusen)

Këto janë depozitat e verdha dhe yndyrore që zakonisht formohen nën makulën, pjesa qendrore e retinës.

Unaza rreth kornesë

Unaza rreth kornesë, e njohur edhe si arcus senilis, shpesh mund të vërehet pikërisht përpara një ataku në zemër. Këto unaza formohen rreth skajeve të kornesë së pastër, indeve të rrumbullakosura mbi bebëzën dhe irisit.

Ndryshimi i ngjyrave në retinë

Një ndryshim i papritur dhe i pashpjegueshëm në ngjyrën e retinës është një tjetër simptomë e një ataku kardiak të afërt.

Rrjedhje e enëve të gjakut të syrit

Enët e gjakut të pranishme në sytë tuaj janë një pjesë delikate e organit. Gjatë një testi të syrit, nëse vëreni dëmtime në enët e gjakut, sigurohuni që të kontrolloni zemrën tuaj.

Depozita e verdhë nën sy

Nëse vëreni ndonjëherë një depozitë të verdhë në lëkurë pikërisht poshtë syve, duhet të kontrolloni zemrën tuaj. Pse? Kjo mund të jetë për shkak të një gjendjeje themelore të zemrës që mund të shkaktojë një atak në zemër më vonë.

Ndryshimet në enët e gjakut

Enët e gjakut në retinë gjithashtu mund të bëhen pak më të ngurtësuara.

Në një studim, ekspertët deklaruan se mënyra më e mirë për të kuptuar shenjat e një ataku në sy është duke kontrolluar madhësinë e retinës. “Raporti midis madhësisë së arterieve të retinës dhe venave supozohet të jetë afërsisht dy me tre. Nëse shihni se arteria është shumë më e vogël se vena, ose vena është shumë më e madhe dhe e zgjeruar, kjo mund të jetë dëshmi e presionit të lartë të gjakut.

Si ta mbroni zemrën tuaj?

Ka shumë mënyra në të cilat zemra mund të mbrohet duke inkurajuar ndryshime të thjeshta, por efektive në stilin e jetës, si p.sh.

-Shmangni duhanin

-Kufizoni konsumin e alkoolit

-Hani shëndetshëm

-Ushtroni rregullisht

-Shmangni ushqimet me vaj

-Shtoni ushqime dhe fruta të pasura me Omega-3 në dietën tuaj

-Flini në kohë

-Praktikoni asana yoga që mund ta mbajnë zemrën të sigurt/ Top Channel

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128