Australia ‘fshin’ mbretin Çarls nga kartëmonedhat – Kush do ta zëvendësojë imazhin e tij?!

2 Shkurt 2023, 14:51 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Australia ‘fshin’ mbretin Çarls nga kartëmonedhat

Australia njoftoi të enjten se do të fshijë monarkun britanik nga kartëmonedhat e saj, duke zëvendësuar imazhin e mbretëreshës së ndjerë Elizabeth II në kartëmonedhën e saj prej 5 dollarësh me një dizajn që nderon kulturën indigjene.

Vendimi i bankës qendrore për të lënë pasardhësin e saj Charles III jashtë kartëmonedhës 5 dollarë do të thotë se asnjë monark me bazë në Britani nuk do të mbetet në monedhën prej letre të Australisë.

Banka e Rezervës së Australisë tha se do të konsultohej me njerëzit indigjenë për një dizajn të ri që “nderon kulturën dhe historinë e australianëve të parë”.

Kartëmonedha e re do të merrte “disa vite” për t’u dizajnuar dhe shtypur, me kartëmonedhën ekzistuese prej 5 dollarësh që mbetet kurs ligjor edhe pasi dizajni i ri të jetë në duart e njerëzve.

Vdekja e mbretëreshës Elizabeth më 8 shtator të vitit të kaluar u shënua nga zi publike në Australi, por disa grupe indigjene protestuan gjithashtu ndaj ndikimit shkatërrues të Britanisë koloniale në atë kohë, duke kërkuar heqjen e monarkisë.

Banka qendrore tha se vendimi i saj u mbështet nga qeveria laburiste e qendrës së majtë të kryeministrit Anthony Albanese, i cili mbështet një lëvizje eventuale në një republikë australiane.

Lëvizja u përshëndet nga lëvizja republikane e vendit, e cila vuri në dukje se njerëzit indigjenë i paraprinin vendbanimit britanik për 65,000 vjet.

Australia beson në meritokraci, kështu që ideja që dikush duhet të jetë në monedhën tonë nga e drejta e lindjes është e papajtueshme, siç është nocioni se ai duhet të jetë kreu i shtetit tonë nga e drejta e lindjes,” tha kryetari i Lëvizjes së Republikës Australiane, Craig Foster.

Të mendosh se një mbret i pazgjedhur duhet të jetë në monedhën tonë në vend të udhëheqësve dhe pleqve të Kombeve të Parë dhe australianëve të shquar nuk është më e justifikueshme në një kohë të thënies së së vërtetës, pajtimit dhe përfundimisht pavarësisë formale, kulturore dhe intelektuale.”/Scan

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128