Lufta "Masive" që zgjati vetëm 6 ditë

16 Dhjetor 2022, 12:46 / AKTUALITET ALFA PRESS

Lufta "Masive" që zgjati vetëm 6 ditë
Në maj 1967, tensionet arritën nivelet më të larta për shkak të përqendrimeve masive të trupave izraelite në kufirin sirian.

Përqendrimeve të shkaktuara nga thashethemet për një marrëveshje ushtarake egjiptiane-jordaneze-siriane me Irakun dhe një sulm të afërt arab. 

Tensionet u përforcuan nga ndërhyrja e përhershme e sovjetikëve, të cilët donin të hapnin një konflikt të ri që do të vononte atë në Vietnam.

Të gjithë këta faktorë çuan në vendimin e Presidentit Nasser për të bllokuar lundrimin e anijeve izraelite përmes ngushticës së Tiranit dhe hyrjen në Gjirin Akaba, që nënkuptonte izolim pothuajse definitiv dhe një sulm të ashpër ndaj Shtetit të Izraelit. 

Më 20 maj 1967, Nasser i bëri thirrje Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Thant që të tërhiqte trupat e OKB-së nga Linja Sinai, ku ata kishin siguruar paqen që nga viti 1957, duke bllokuar tërheqjen e Sharm el-Sheik, një lokalitet strategjik në lidhjet detare të Izraelit. 

Sovjetikët ndoqën hapjen e një fronti të ri të ngjashëm me vietnamezët dhe shoqatën e botës arabe, e cila kishte pritur për hakmarrje që nga konflikti i vitit 1956, dhe ndarja e së cilës ishte një pasuri për depërtimin sovjetik.

Lufta "Masive" që zgjati vetëm 6 ditë

Por më 5 qershor 1967 ndodhi sulmi i befasishëm i ushtrisë izraelite, i cili goditi pikat strategjike të Egjiptit dhe Sirisë, duke shkatërruar armatimin sovjetik nga pasuria e tyre. 

Sulmi e përforcoi efektin e tij edhe për shkak se arabët ishin të papërgatitur, duke u mbështetur shumë në presionet sovjetike ndaj hebrenjve dhe në një zgjidhje ekskluzivisht politike të krizës së lundrimit, e cila do t'u përfitonte atyre. 

Egjipti u mashtrua nga siguria e mbështetjes "totale" të aleatit të tij të madh sovjetik dhe nga siguria me të cilën sovjetikët treguan se në rast konflikti, do të ndodhte një ndërhyrje e shpejtë e trupave të OKB-së.

Ofensiva e 5 qershorit tronditi nga efikasiteti, duke vënë fuqitë e mëdha përballë faktit të arritur. 

Humbja drastike e shteteve arabe i solli Izraelit një pasuri të fuqishme morale. 

Aviacioni izraelit shkatërroi pjesën më të madhe të aviacionit egjiptian në tokë, si artileria kundërajrore. 

Ai pushtoi të gjithë gadishullin e Sinait në tre ditë. 

Nga territori jordanez, Rripi i Gazës dhe territori sirian, lartësitë e Golanit, duke shkatërruar tre ushtritë: Egjiptiane, Siriane dhe Jordani, pa pasur kohë për të kuptuar sasinë e fatkeqësisë.

Bashkimi Sovjetik, i cili kishte nxitur Egjiptin për presion, ishte i vendosur të përdorte Këshillin e Sigurimit për të pretenduar se Izraeli ishte agresori. 

Më 7 qershor 1967 u zhvillua një mbledhje urgjente e Këshillit të Sigurimit, në të cilën sovjetikët kërkuan “armëpushim të menjëhershëm, tërheqje të trupave agresore”, një projekt i papranuar nga Shtetet e Bashkuara.

As konflikti i tretë i madh arabo-izraelit nuk çoi në ndonjë zgjidhje të pjesshme të konfliktit. 

Përkundrazi, që nga ky moment lindi një problem i ri ai i territoreve të pushtuara apo territoreve të diskutueshme.

Izraeli e shtriu administrimin e tij në territoret: Jeruzalemin Lindor, Lartësitë e Golanit, në Gadishullin Sinai, të cilat gradualisht, gjatë disa viteve, do të kthehen në Egjipt.

Në fund të luftës 6-ditore, diplomacia rumune mori një nga vendimet e para autonome të politikës së jashtme - duke refuzuar fajësimin e njëanshëm të Izraelit si agresor, siç bënë BRSS dhe të gjitha shtetet e tjera anëtare të Traktatit të Varshavës, duke nënshkruar Deklaratën e Moska (9 qershor 1967) dhe prishja e marrëdhënieve diplomatike me Izraelin, një hap i rëndësishëm në përpjekjet për autonomizim të diplomacisë rumune.

Lufta 6-ditore ishte një pretekst i pritur nga rumunët për të hapur rrugën për rihapjen graduale të Perëndimit. 

Kjo do të pasonte një partneritet mjaft të frytshëm me Rumaninë në vitet 1970. 

Lufta "Masive" që zgjati vetëm 6 ditë

Disa historianë e pranojnë këtë luftë si një përpjekje tjetër antagonizuese për SHBA-në dhe BRSS për të luftuar konfliktet e tyre me kombet e tjera dhe provokojnë një bum të madh mediatik për të lejuar më shumë konflikte politike në të ardhmen e afërt./ Përgatiti Alfapress.al

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128