Çfarë tregojnë dhe kush është bukuria e rrezeve Gama në Univers!

29 Mars 2023, 12:04 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Çfarë tregojnë dhe kush është bukuria e rrezeve Gama

Ka kaluar shumë kohë që kur ne zbuluam rrezet gama.

Fundi i viteve 1800 dhe fillimi i viteve 1900 ishin një kohë e përparimeve të mëdha shkencore. Shkencëtarët sapo po merrnin një kontroll mbi llojet e ndryshme të rrezatimit. Radiumi u shfaq dukshëm në eksperimente, duke përfshirë një nga shkencëtari francez Paul Ulrich Villard në 1900.

Radiumi shpërbëhet lehtësisht dhe shkencëtarët kishin identifikuar tashmë rrezatimin alfa dhe beta që vinte nga mostrat e radiumit. Por Villard ishte në gjendje të identifikonte një lloj të tretë të rrezatimit depërtues kaq të fuqishëm që edhe një shtresë plumbi nuk mund ta ndalonte atë: rrezet gama.

Tani ne kemi një detektor të rrezeve gama në hapësirë, dhe po na tregon se si Universi shkëlqen me këtë energji të fuqishme.

Rrezet gama janë forma më energjike e dritës në Univers, dhe siç tregon një animacion i ri, qielli praktikisht shkëlqen nga burimet e rrezeve gama. Animacioni përmban vëzhgime të një viti nga Teleskopi i Zonës së Madhe (LAT) në teleskopin hapësinor me rreze gama Fermi të NASA-s. Çdo rreth i verdhë është një burim i rrezeve gama, dhe zgjerimi dhe tkurrja tregojnë se si burimi shkëlqen dhe zbehet. Rrethi i verdhë është rruga e Diellit që ndjek rrugën e tij në dukje sinusoidale në lidhje me Tokën.

Animacioni përfaqëson një vit të tërë vëzhgimesh. Çdo kornizë në animacion përfaqëson tre ditë. Brezi i kuqërremtë-portokalli që kalon në mes të animacionit është rrafshi qendror i Rrugës së Qumështit, i cili është një prodhues i qëndrueshëm i rrezeve gama.

Ajo që imazhi na tregon vërtet janë vrimat e zeza.

Këto drita pulsuese përfaqësojnë vrima të zeza supermasive, ose shumicën e tyre. 90% e këtyre burimeve janë ato që quhen blazars. Blazarët janë bërthama aktive galaktike, të cilat në thelb janë vrima të zeza. Blazaret janë objektet më të shndritshme dhe energjike në Univers. Ata lëshojnë fotone të rrezeve gama dhe janë shumë të ndryshueshme në shkëlqim, gjë që shpjegon zgjerimin dhe tkurrjen e burimeve të rrethit në imazh. / bota.al