Dita e Gruas/ Domethënia e 8 marsit..

8 Mars 2023, 07:53 / EKONOMI&SOCIALE ALFA PRESS

Dita e Gruas/ Domethënia e 8 marsit..

Dita Ndërkombëtare e Gruas, 8 marsi është simbolike për rrugëtimin historik që gratë në të gjithë botën kanë bërë për të përmirësuar jetën e tyre. 8 marsi vjen si një kujtesë, se pavarësisht sa është bërë, udhëtimi është i gjatë dhe duhet bërë akoma më shumë.

Historia dhe Domethënia

Dita Ndërkombëtare e Gruas është festuar për më shumë se një shekull tani. Ndërsa shumë njerëz e mendojnë si një çështje feministë, rrënjët e saj qëndrojnë në lëvizjen punëtore. Ajo u organizua në 1911 nga Clara Zetkin, një teoriciene gjermane marksiste.

Zetkin lindi në 1857 në Wiederau të Gjermanisë. Ajo u trajnua si mësuese dhe ishte e lidhur me Partinë Social Demokratike (SPD), një nga dy partitë kryesore politike në vend sot. Ajo ishte pjesë e lëvizjes punëtore dhe lëvizjes së grave. Në vitet 1880, kur ligjet anti-socialiste u zbatuan nga udhëheqësi gjerman Otto von Bismarck, Zetkin shkoi në një mërgim të vetë-imponuar në Zvicër dhe Francë. Gjatë asaj kohe, ajo shkroi dhe shpërndau literaturë të ndaluar dhe u takua me socialistët kryesorë të kohës. Zetkin gjithashtu luajti një rol të rëndësishëm në formimin e Internacionales Socialiste