A i binte violinës Neroni teksa Roma digjej?

22 Shkurt 2023, 12:45 / AKTUALITET ALFA PRESS

A i binte violinës Neroni teksa Roma digjej?

Në korrik të vitit 64 pas Krishtit, një zjarr i madh shkatërroi Romën për gjashtë ditë, duke shkatërruar 70 për qind të qytetit dhe duke lënë gjysmën e popullsisë të pastrehë.

Sipas një gojëdhënë perandori i Romës në atë kohë, Neroni jo shumë popullor’ i binte violinës ndërsa Roma digjej’’

Shprehja ka një kuptim të dyfishtë: Jo vetëm që Neroni luante muzikë ndërsa njerëzit e tij vuanin, por ai ishte një udhëheqës i paefektshëm në një kohë krize.

Ka qenë shumë e lehtë për të hedhur fajin mbi Neron, i cili kishte shumë armiq dhe mbahet mend si një nga udhëheqësit më sadist dhe më mizorë të historisë - por ka disa probleme me këtë histori.

E para violina nuk ekzistonte në Romën e lashtë.

Historianët e muzikës besojnë se klasa viole e instrumenteve (të cilës i përket violina) nuk u zhvillua deri në shekullin e 11-të.

 Nëse Neroni do t’i binte një vegle me shuma gjasa mund të ketë qenë kitara, një instrument i rëndë prej druri me katër deri në shtatë tela, por ende nuk ka asnjë prove që luajti muzikë gjatë Zjarrit të Madh.

Historiani romak Taciti shkroi se Neroni u përfol se kishte kënduar për shkatërrimin e Romës ndërsa shikonte qytetin të digjej; megjithatë, ai deklaroi qartë se kjo ishte e pakonfirmuar nga dëshmitë okulare.

Kur shpërtheu Zjarri i Madh, Neroni ishte në vilën e tij në Antium, rreth 35 milje larg Romës. 

Megjithëse u kthye menjëherë dhe filloi masat e ndihmës, njerëzit ende nuk i besonin. 

Disa madje besuan se ai kishte urdhëruar vënien e zjarrit, pasi ai përdori tokën e pastruar nga zjarri për të ndërtuar Pallatin e tij të Artë dhe kopshtet përreth.

Vetë Neroni fajësoi të krishterët (atëherë një sekt fetar i panjohur) për zjarrin dhe kishte arrestuar dhe ekzekutuar shumë. 

Por, ndërkohë që Neroni mund të ketë qenë fajtor për shumë gjëra, historia e tij duke i rënë violinës  ndërsa Roma digjej i përket kategorisë së legjendës popullore dhe jo të  vërtetës me fakte./Përgatiti Alfapress.al  

 

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128