Zbulohet grimca jashtëzakonisht e rrallë, shkencëtarët: Rrezja misterioze kozmike erdhi nga përtej galaktikës sonë

24 Nëntor 2023, 09:31 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Zbulohet grimca jashtëzakonisht e rrallë, shkencëtarët:

Shkencëtarët e hapësirës që kërkojnë të kuptojnë origjinën enigmatike të rrezeve të fuqishme kozmike kanë zbuluar një grimcë jashtëzakonisht të rrallë, me energji ultra të lartë, që ata besojnë se ka udhëtuar në Tokë nga përtej galaktikës së Rrugës së Qumështit.

Energjia e kësaj grimce nënatomike, e padukshme për syrin e lirë, është e barabartë me rënien e një tulle në gishtin tuaj nga lartësia e belit, sipas autorëve të hulumtimit të ri të botuar të enjten në revistën Science. Ai rivalizon rrezen e vetme kozmike më energjike të vëzhguar ndonjëherë, grimcën “Oh-My-God” që u zbulua në vitin 1991, zbuloi studimi.

Rrezet kozmike janë grimca të ngarkuara që udhëtojnë nëpër hapësirë dhe bien si shi vazhdimisht në Tokë. Rrezet kozmike me energji të ulët mund të burojnë nga dielli, por ato me energji jashtëzakonisht të lartë janë të jashtëzakonshme. Ata mendohet se udhëtojnë në Tokë nga galaktika të tjera dhe burime ekstragalaktike.

Nëse e zgjat dorën, një (rreze kozmike) kalon nëpër pëllëmbën e dorës çdo sekondë, por këto janë gjëra me të vërtetë me energji të ulët”, tha bashkëautori i studimit John Matthews, profesor kërkimi në Universitetin e Utah.

Pavarësisht viteve të hulumtimit, origjina e saktë e këtyre grimcave me energji të lartë ende nuk është e qartë. Ata mendohet të jenë të lidhura me fenomenet më energjike në univers, të tilla si ato që përfshijnë vrimat e zeza, shpërthimet e rrezeve gama dhe bërthamat aktive galaktike, por më të mëdhatë e zbuluara deri më tani duket se kanë origjinën nga zbrazëtitë ose hapësira boshe, ku nuk ka përplasje të forta.

Ndjekja e rrezeve kozmike me energji të lartë

Grimca e zbuluar së fundmi, e mbiquajtur grimca Amaterasu sipas perëndeshës së diellit në mitologjinë japoneze, u pikas nga një observator i rrezeve kozmike në shkretëtirën perëndimore të Utah-s, i njohur si grupi i teleskopit.

Grupi i teleskopëve, i cili filloi të funksionojë në vitin 2008, përbëhet nga 507 detektorë sipërfaqësor të madhësisë së tavolinës së ping-pongut që mbulojnë 700 kilometra katrorë.
Ai ka vëzhguar më shumë se 30 rreze kozmike me energji ultra të lartë, por asnjë më të madhe se grimca Amaterasu, e cila goditi atmosferën mbi Utah më 27 maj 2021, duke rënë shi grimcash dytësore në tokë ku ato u kapën nga detektorët, sipas studimit.

Ju mund të shikoni sa grimca godasin secilin detektor dhe kjo ju tregon se cila ishte energjia e rrezes parësore kozmike”, tha Matthews.

Ngjarja shkaktoi 23 nga detektorët sipërfaqësor, me një energji të llogaritur prej rreth 244 ekza-elektron volt. Grimca “Oh im Zot” e zbuluar më shumë se 30 vjet më parë ishte 320 ekza-elektron volt.

Për referencë, 1 ekza-elektron volt është e barabartë me 1 miliard gigaelektron-volt, dhe 1 gigaelektron volt është 1 miliard elektron volt. Kjo do ta bënte grimcën Amaterasu 244,000,000,000,000,000,000 elektron volt. Për krahasim, energjia tipike e një elektroni në aurorën polare është 40,000 elektron volt, sipas NASA-s.

Po ndodh...

ide